Docfest Documentaire Donderdag

21 maart 2019 bij De Domijnen Sittard

SCHAPENHELD

Een vrijgevochten Brabantse schaapsherder worstelt met zijn idealen; kan hij als traditionele herder zijn kudde laten grazen of moet hij zich als moderne ondernemer aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid? Een van de verassingen en zeer sterke Nederlandse documentaire voor 2019!

Programma

21 maart 2019 

De Domijnen Sittard

Ligne 3, Sittard

19:30
Aanvang

SCHAPENHELD
Ton van Zantvoort (2019) | 81 min | Brabant Nederlands gesproken 

De Brabantse schaapsherder Stijn struint met zijn kudde over de heidegronden en leeft een eerlijk, duurzaam bestaan met zijn vrouw en twee kinderen. De romanticus en idealist is een van de laatste traditionele schaapsherders, maar het leven van een hedendaagse herder is verre van eenvoudig.

Koppig probeert Stijn zich staande te houden terwijl de heidegebieden steeds verder ingesloten worden tussen uitdijende vinexwijken en industrieterreinen en het marktdenken ook zijn greep krijgt op het natuurbeheer. Als zijn idealen blijven botsen met de harde realiteit van de moderne ondernemer staat hij met zijn gezin voor de keuze: houden ze de strijd tegen het systeem vol of moet hij met de kudde meelopen?

Volkskrant: De documentaire Schapenheld laat het bijzondere bestaan van een herder fabelachtig zien (****)

Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met De Domijnen en Docfest, documentaire film festival in Maastricht.